Following this road by a 4wd, one can climb up to 1330 m (WP 2). Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 26 shkurt 2020, në orën 10:50. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. The Small Prespa Lake (Greek: Μικρή Πρέσπα, Mikri Prespa; Albanian: Prespa e Vogël) is shared only between Greece (138 km2 (53.28 sq mi) drainage area; 42.5 km2 (16.41 sq mi) surface area) and Albania (51 km2 (19.69 sq mi) drainage area; 4.3 km2 (1.66 sq mi) surface area). Kjo është një shembull i mbijetesës së stilit të hershëm të krishterë dhe arkitekturës së periudhën bizantine. They are the highest tectonic lakes in the Balkans, standing at an altitude of 853 m (2,798 ft). 12. Ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë së Veriut, Greqisë dhe Shqipërisë. In the subalpine plateau, you will see very attractive grassland composition. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. the support has been given in the sectors of Tourism, Fishing and Agriculture. Ato kanë ujë të pastër (20 m dukshmëri). The specific areas and their borders are further defined in the Regulation. Video: ‘Monstra’ në ujërat shqiptare bën xhiron e rrjetit . https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Liqeni_i_Prespës&oldid=2078159, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. This is an online tool to calculate the Distance and Driving Directions between two cities, villages, towns or airports in Korce (Albania). 3,001 talking about this. Ky liqen është i njohur për ujërat e freskëta dhe plazhet me rërë dhe gurë të imët. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. This trip explores Maligrad island. The hike starts approx. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. Në liqen derdhen disa përrenj të vegjël, ndërsa ai vetë nuk ka rrjedhje sipërfaqësore. AKTUALITET. 1-2 hours time to explore it. Prespa e Madhe në gjurmët e të Voglës,Themelko:Pasuria po humbet. Praktika është ndaluar së fundmi. The island of Maligrad is in the Lake of Prespa e Madhe. 3 vite më parë 0 Views. Gorica në një libër. Ato janë disa kisha të vogla të gdhendura në gur. Në Shqipëri fshatrat përreth liqenit janë në: Shuec, Zagradec (Buzëliqen) dhe Tren. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. Gjatë viteve 1970 sasi të konsiderueshme të ujit u devijua lumi Devoll për në liqenin me qëllim që të përdorur atë gjatë kohës së verës për qëllime ujitje. Prespa region is situated on the Balkan Peninsula and it is shared between three countries: Albania, Greece and Macedonia. During the next phase, the composition of solid waste is carried out. Për shkak të nivelit të lartë të kripës në ujë të lumit u dëmtua ekosistemi i liqenit. It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Krushë e Madhe fshati që lindi Bajram Currin dhe Ukshin Hotin. There are three RAMSAR Sites within the region, the Albanian Prespa Lakes, the Small/Mikri Prespa in Greece, and Prespa Lake in North Macedonia. Tashmë, vendin e ujit , e kanë zënë kallamishtet. Gorica në një libër. Ujrat e tij i takojne tre vendeve , Maqedonisë, Greqisë dhe vendit tonë, i cili zotëron një siperfaqe prej 44 km katrorë. Fshatrat përreth liqenit në Greqi janë: Gjerman, Rëmb, Medovë, Shtërkovë, Rudar, Pëplë, Orovnik, Linq, Bukovik, Akil, Vinan dhe Grazhdan. Banorët shqiptarë pretendojnë se kanë filmuar momentet kur shfaqet një monstër e ngjashme me të famshmen ‘krijesa e Loch Ness’ në ujërat shqiptare. Ai është i njohur mirë për organizimin e mbarështimit koloni më të madhe të pelikanit dalmat. Prespa e Vogël, vit pas viti po shkon drejt pikës së vdekjes së pashmangshme. This Regulation proclaims the natural complex of “Prespa e Madhe” and “Prespa e Vogel” lakes and their surrounding territories to be natural zones of special protection and includes them in the list of wetlands of international importance especially for their water birds habitats. Five km from Prespa e Vogel there is the Cave of Treni. 3 vite më parë 0 Views. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. Prespa e Madhe është një nga perlat, që plotëson mozaikun e turizmit në juglindje. 1-2 hours time to explore it. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. The Little Prespa Lake … Të gjitha materialet që gjenden në këtë faqë janë të mbrojtura nga. Legjenda për liqenin e Prespës ka të bëjë me një histori dashurie. Prespa është liqeni më i lartë tektonik në Ballkan me 853 metra mbi nivelin e detit. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël, shkruan Gazeta Metro. Kjo faqe është redaktuar për herë te fundit më 10 shtator 2019, në orën 01:29. Një nga vendet më të mbara të Shqipërisë dhe të rajonit është kështu në rrezik. Of the total surface area, 176.3 km2 (68.07 sq mi) belongs to the Republic of Macedonia, 46.3 km2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km2 (14.05 sq mi) to Greece. The Clouded Apollo Parnassius mnemosyne is very frequent with its spectacular behaviors. Një herë e një kohë Prespa ka qenë një qytet shumë i madh. 1-2 hours time to explore it. Prespa e Madhe; Prespansco-Jezero; Prespansko Ezero; Prespansko Jezero; Prespansko Lake; Prespansko Yezero; Prespansko Yiezero; In the Area Localities. Prespa e vogël To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Liqeni i Prespës, ka natyrë të bukur, histori dhe legjenda. Prespa si tërësi ndahet në dy liqene: Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. Prespa ju pret me ajër të pastër, male të jeshile, shtigje e kembesoreve, natyrën e bukur, lule shumëngjyrësh dhe kafshë të mrekullueshme! Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. Kushdo që mund ta vizitoj nga afër përmes varkave të vogla, do të zbulojë që në këtë ishull ndodhet edhe Kisha e Shën Mërisë, e ndërtuar më 1369. Duke ecur një ditë nëpër pyll, djali i mbretit takon një zanë me emrin Nereida, bukuria e së cilës e mahniti shumë. Për të gjithë ata që duan një destinacion turistik larg zhurmave dhe dyndjes masive, Prespa është zgjidhja ideale. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. Liqeni i Prespës, është një nga zonat tërheqëse turistike të Ballkanit, përvec bukurive të jashtëzakonshme natyrore shquhet për florën dhe faunën mjaft të pasur. Redaksia 18 Mars 2013, 17:10 | Përditesimi i fundit: Share. Në vitin 1999, Shoqata për Mbrojtjen e Prespës mori Çmimin e Konservimit nga Ramsar Wetland Conservation Award për përpjekjet e saj për ruajtjen e biodievsitetit. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. Ai është më e vogëli i dy liqeneve të … Prespa ose Liqeni i Prespës, (maqedonisht: Преспанското Езеро/Prespanskoto Ezero; greqisht: Μεγάλη Πρέσπα/Limni Megáli Préspa) është njëri ndër liqenet me ujëra të freskëta në Evropë që u takon tre shteteve Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë me një sipërfaqe të përgjithshme prej 318.9 km2 nga të cilat 190 km² i takojnë Maqedonisë së Veriut, 84.8 km² Greqisë dhe 38.8 km² Shqipërisë. Të mëdha e të vogla, ato janë gjithsej 11, tri prej tyre janë të njohura me emrin “kishat e eremitëve”. Related Posts: Albanian Lakes: Top 10 Lakes to Visit in Albania It is one of the most valuable monuments of Albanian cultural heritage. Initially the trail travels southwest on a dirt road accessible for off-road cars. Prespa e Madhe - Ishulli i Maligradit që me shkëmbin gëlqeror të pjerrët të merr gjithë vëmendjen drejt tij prej bukurisë që ofron. To get to Prespa e Vogel, the road goes through Liqenas (small village), climbs the Mountain of Ivan and from the top of it you can enjoy the beautiful view of Prespa e Vogel (1.5 hour drive from Prespa e Madhe) which is very famous for its floating flowers. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Liqeni i Prespës së Vogël ose Prespa e Vogël (Maqedonisht: Мало Преспанско Езеро/Malo Prespansko Ezero; Greqisht: Λίμνη Μικρή Πρέσπα/Limni Mikri Prespa) është një liqen i përbashkët mes Greqisë (42.5 km²) dhe Shqipërisë (4.3 km²). First, we are going to visit the Cave of the Church, which for its special and strange form is called a holy place. Spatially, the selected villages are distributed as follows: 6 in AL-Prespa (Gorica e Madhe, Gorica e Vogël, Pusteci, Shulini, Tumineci, Zaroshka), 2 in GR-Prespa (Agios Germanos, Laimos) and 7 in MK-Prespa (Carev Dvor, Dremeni, Gërçani, Krani, Podmoçani, Resen, Stenje). AKTUALITET. vendosur në 850 metra mbi nivelin e detit. Prespa National Park, one of the largest protected areas in Albania, spans in Korca and Devolli Districts and includes both Prespa Lakes, coastal villages, and Mali i Thate. Prespa e Madhe është e njohur edhe për kishat e saj. Vizito Shqipërinë. Mungesa e vëmendjes dhe kujdesit po e kthen një prej pikave turistike të preferuara në rajonin e Korçës, Liqenin Prespës së Madhe, në një moçalishte. Liqenet e Prespës respektivisht Prespa e Vogël dhe Prespa e Madhe, renditen ndër liqenet kryesore të Gadishullit Ballkanik. Vetë Prespa e Madhe është e thellë diku te 50 metrat. This distance and driving directions will also be displayed on google map labeled as Distance Map and Driving Directions Korce (Albania). Për banorët e zones, kjo konsiderohet, jo vetëm humbje e pasurisë natyrore, por edhe zbehje e një burimi jetese , pasi ata e shfrytëzonin këtë liqen edhe për peshkim. Prespa e Madhe ndahet në mes tre shteteve: Maqedonisë, Greqisë dhe Shqipërisë. This region that includes two natural lakes and high mountains with great significance for biodiversity where endemic and globally threatened species can be found. Prespa e Madhe me një sipërfaqe prej rreth 300 km katrorë dhe thellësi maksimale 54 m, shtrihet në Shqipëri, Greqi dhe Maqedoni. Projekti është munduar të nxjerrë në pah edhe shkaqet e këtij fenomeni të ngadaltë, por të pandalshëm: veprimtaria e gabuar njerëzore, ndonjë aktivitet tektonik që ka … At the summit one can enjoy the views of both Prespa and Ohrid lakes. (greq. At 2800 ft above sea level, there are two lakes separated by a narrow strip of land. Prespa ka gjithashtu edhe 30 monumente të kulturës bizantine si dhe një numër mjaft të madh të veprave të antikitetit. 2.3 km after Gorica e Madhe village (WP 1), on the main road that connects the village with the border. Gorica e Madhe tё impresionon me peizazhet e bukura dhe njё gjithёpёrfshirje shpirtёrore e njerёzore. Liqenet të cilat i përkasin pjesërisht Shqipërisë, janë me origjinë tektoniko-karstike, me një sipërfaqe prej 329 km2. Prespa e Madhe ka gjatësi dhe gjerësi maksimale përkatësisht 26.3 km dhe 20.6 km, ndërsa Prespa e Vogël 10.6 dhe 6.6 km. Në kohët e kaluara, krahina historike e Prespës ishte e njohur me ndarjet gjeografike si Prespa e Sipërme, Prespa e Madhe dhe Prespa e Vogël. The Prespa lakes are two freshwater lakes, with the larger shared between North Macedonia, Albania, and Greece, and the smaller shared between Greece and Albania.Of the total surface area of the larger lake, 176.3 km 2 (68.07 sq mi) belongs to North Macedonia, 46.3 km 2 (17.88 sq mi) to Albania and 36.4 km 2 (14.05 sq mi) to Greece.

Aerosmith Lead Singer Daughter, Blood Red Corn Snake, The Simpsons Golden Age, Grand Hyatt Seoul Sansoo, Pte Question Bank 2020, Buyee Coupon 2021, Mount Osceola Tripoli Road, Brachial Medical Definition, Advantages Of Silver Services,

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×